APOKALİPTİK KURABİYE

Kullanılan mekan bütünü insanı içine alır, ev olur. Hareketi geçmişte kalan yer, bugün ona dokunuşun terkiyle kendi nesnesinde var olur. İnsana insanın var oluşunun evrende yegane olmadığını hatırlatır. Gece kent neden tekinsizdir? Kalabalığın yokluğu tanıdık gelir. Ulaşılamayan tanıdıklık rahatsız eder.

Unuttuğunu hatırlamak, tetiklemek, tekinsizlik. Tamamen unutulmuş mekan olur mu? İlk kez karşılaşılan imge zihne işlenir, unutulan mekan hatırlanır, zaten bellektedir. Bir hatıra çekmecesinin aralanması ancak o ana gidememenin, anıyı hatırlayamamanın; şimdiki imgenin de aynı anda zihne işlemesiyle vermiş olduğu gerginlik. Zihinde sıfırdan parabolik eğrinin sonsuza dek anısına kavuşmadan sürmesi için devamlı tetiklenişler, sökümler ve çözünmeler meydana gelecek. Geçmişe bugün içinde hakim olunamayacak.

Nesne, varlık, mutlak. Hakikat. Gerçeğin kendisi, ona hiçbir zaman varılamayacağından gerçeküstü ve daima bir hatırlayışın ürünü olacağından tekinsizdir.
Üzerine doğduğumuz dünya bizi kendi gerçeklikleriyle içerisine alır. Yaşanılan her an, yaşanmış anıları doğurur ve şimdi, kendi mekan-zamanıyla yaşanmaya devam eder.

Peki artık kendinden dışralaşmış an’a ve anılara ulaşmaya çalışmasa kişi?
Kendine içre olan rüyaları, hatıraları yaşasa mesela?
Mekanlar hatırlatmak üzere değil, hatırlayışın anıların ve fragmanların kendisi olsa?

Bizi, mutlakiyeti, gerçeği çevreleyen tekinsizliği avucumuzun içine alıp iki salladıktan sonra serbest bıraksak ve demirden yapılmış bir kağıdın kanatları uçsa varlığımızın, gerçekliğimizin üzerinden?
Açığa çıkarsa gerçeği, kıyameti olsa yani?

Geçmişinde kişisine yuva olmuş anılar şimdide doğmaya çalışacak. Geçmişin sesleri kulaklarda çalınacak. Bir zamanlar yarısı kadar olan ellere dokunanlar, bugünün elleriyle tutulur olacak. Yedi sekiz yaşlarında bir çocuğun beslenme çantasının sıcaklığı belki, belki aylardır kimseyi ağırlamamış bir misafir odasının dokunulmamışlığı kokacak burunlara. Mevcudiyet geçmişi gün yüzüne çıkarmak için, geçmişinin yuvasına kavuşmak için çırpınacak ama bu çırpınış şimdi ve her an yeni oluşlara hizmet edecek.

Mevcudiyeti oluşturan veriler nelerdir?
• Kişinin yaşanmışlığı, deneyimleri, anıları
• Evrensel gerçeklikler, savaşların, bayramların, felaketler veya kutlamaların yeryüzünde bıraktığı etkiler, hissiyatlar
• Bu iki datanın kişide hayat bulması adına, an’a ev sahipliği yapan zaman ve mekan

Üç gün sürecek atölyenin kurgusu mevcudiyet adımlarını izleyecek biçimde kurgulanmıştır.

Atölyede mevcudiyeti oluşturan üç ayrı verinin kendi mekan-zamanlarılarından sökülüp, birbiri içerisinde çözünmesi üzerine çalışılacaktır.

Katılımcılardan üretimlerinde kullanabilecekleri

  • Yeryüzünü etkilemiş evrensel olay ve olguların farklı biçimlerde belgelenmiş kayıtları (film alıntıları, ropörtajlar, görseller vb.)
  • Atölyenin gerçekleştiği mekan ve çevresinin analizleri (fotoğraf, video, ses kaydı, eskiz)
  • bugünlerini oluşturan belgelenmiş anların fotoğrafları, ses-video kayıtları, geçmişe dair olan verileri toplamaları, üzeri örtülmüş yahut açığa çıkmamış gerçeklikleri sentezlemeleri beklenmektedir.

2 Comments

Yorum bırakın